donderdag 9 februari 2017

Uitwisseling naar Skarnes 2017

Uitwisseling naar Skarnes (Noorwegen)

In dit bericht kunt u de belevenissen lezen van een groep vijfde klassers van het Gymnasium Celeanum tijdens hun uitwisseling in Skarnes. De groep bestaat uit tien leerlingen: Carlijn Kuiper, Jeanine Timmerman, Amber van den Berg, Fleur van Zuijlen, Thomas Goutbeek, Lorenzo Honer, Jochem Groot Roessink, Willeke Vos, Marleen Franken en Ingeborg Kool. Zij worden op deze reis begeleid door mevrouw Broekman en meneer De Ruiter.


Donderdag 9 oktober (Carlijn en Jeanine)
Vanochtend was het de eerste ochtend in Noorwegen. Gisteravond was het 21:10 toen we aankwamen op het station in Skarnes. Doordat het al donker was konden we niks zien van de omgeving, maar we kregen nog wel een maaltijd van onze hostfamilies.

Onze ochtend begon om 8:30 op school, met presentaties van elk land (klik voor het introductiefilmpje van onze groep op de link). Daarna kregen we uitleg over de teambuilding activiteit. We gingen knutselen! We moesten op karton ons silhouet uitknippen en vervolgens erop tekenen wat we wilden worden. Deze 'poppen' moesten we aan elkaar plakken en in een kringetje zetten. Hier waren we vrij snel mee klaar, maar aangezien onze poppen nogal instabiel waren lukte dat laatste helaas niet.

Omdat nog meer dan een uur over hadden hebben we gezellig gepraat met de anderen, waaronder de leerlingen die naar Nederland waren gekomen, maar helaas niemand in huis hebben en ook niet meedoen met het programma. Daarna presenteerden wij onze creaties aan de andere groepjes. Laten we zeggen dat iedereen erg creatief was geweest en dat sommige poppen beter waren gelukt dan anderen.

Daarna gingen we naar Oslo. Het was ongeveer een uur rijden, maar niet zoals in Nederland. De gemiddelde snelheid is hier 60 km per uur, dus het duurde vrij lang. In Oslo was het KOUD. Het was er ongeveer -6, maar door de wind voelde het heel koud aan. Voor we naar Noorwegen vertrokken hadden we als Nederlanders besloten allemaal een Unoxmuts mee te nemen, deze kwamen goed van pas. We moesten selfies maken bij 4 verschillende monumenten.

Eerst gingen we naar de Nationale Opera (Operahuset), daarna naar het Young's Square (Youngstorget), toen naar het Nationale Theater (Nasjonalteateret) en als laatste naar het Koninklijke Paleis (Slottet). De koning was er, want de vlag hing uit, maar helaas wilde hij niet naar buiten komen. Tussendoor en na afloop was er genoeg tijd om wat winkels in te gaan.

Overal was het glad, door aangevroren sneeuw en bevroren plassen, maar gelukkig gleed daar niemand over uit. Lorenzo kreeg het echter voor elkaar om bijna te vallen over een stoeprandje!

Om 18:45 waren we weer terug in Skarnes en gingen we mee naar huis met onze hostfamilies voor een avond met hen.

Paleis in Oslo


Jeanine, Martin en Carlijn met Unoxmuts


Een van de selfies

Vrijdag 10 februari (Ingeborg en Marleen)
Vandaag moesten we matjes, slaapzakken, kussens meenemen, want we moesten 's avonds met z'n allen logeren op school. We waren van tevoren in groepen ingedeeld die de hele dag zouden samenwerken. We begonnen om 09:00 met een ijsbreker-opdracht. Dit hield in dat we per groepje twee quotes uit de minions-film, die in het Engels geschreven waren, uit ons hoofd moesten uitspreken in elke taal die in het groepje voorkwam. Het was grappig om andere mensen Nederlands te leren.
Na deze opdracht begonnen we met het echte werk. We moesten met ons groepje een sociale onderneming opzetten. Hierbij ging het erom dat we een probleem voor bepaalde mensen moesten oplossen, zoals ouderen of eenzame mensen. Dit gebeurde in stappen. Ongeveer om het uur kregen we een nieuwe opdracht om uit te voeren. Bijvoorbeeld het product bedenken waarmee we de oplossing konden bieden en het prototype tekenen. Om 16:00 hadden we een diner op school. Dit bestond uit rijst, loempia's en kip met groenten. Het was erg lekker.
Na het diner hadden we een hockeytoernooi. Er werd fanatiek gestreden voor de winst. Van de elf teams werd het team van Lorenzo eerste, dat van Willeke tweede en dat van Marleen derde. Na het toernooi was iedereen moe en hongerig, gelukkig kregen we een tweede keer avondeten, supper dit keer. We kregen Noorse hotdogs: worstjes in een roggepannenkoek. Daarna moesten we weer hard aan het werk met de producten en stands. Tot 2.30 uur werd er volop geklust en geverfd in de werkplaats. Daarna was het tijd om op te ruimen. Rond 3.00 uur begonnen de eerste mensen hun bedden klaar te maken. De meeste mensen probeerden nog een paar uurtjes slaap te pakken. Om 8.30 uur kwamen de leraren iedereen wakker maken met veel lawaai van potten en pannen.Supper
Zaterdag 11 februari (Jochem en Thomas)
Nadat we wakker werden gemaakt met pannen, kregen we ontbijt op school. Lekker simpel brood met ham of kaas. Toen kregen we uitleg over de presentaties. De ene helft van de groep moest het prototype presenteren en de andere helft het kraampje. Degenen die het prototype presenteerden, moesten vertellen over wat het product deed en hoe ze het zouden verkopen. De anderen moesten vertellen over het logo op het kraampje en waarom ze de doelgroep hadden gekozen. We kregen daarna wat tijd om te overleggen wat we gingen presenteren. Daarna begonnen de presentaties, de groepen waren willekeurig op volgorde gezet. Een uur later werd de winnaar bekend gemaakt. Dit was groep 7. Ze hadden een kalender bedacht waar ouderen elke dag iets konden openmaken, waar dan een complimentje of een activiteit in zat voor de dag. Dit hebben ze gedaan om ouderen te motiveren om vaker iets te gaan doen. In dit groepje zat onder andere Carlijn van de Nederlandse delegatie. Elk groepslid won €100,-. We hadden daarna de hele middag en avond vrij.

Zondag 12 februari (mevrouw Broekman en meneer De Ruiter)
Op zaterdagmiddag zijn we met onze hosts naar een cabin, gelegen aan het meer met de naam
Storsjoen gegaan. Veel Noren hebben een cabin. Dit is in de meeste gevallen een houten huis waar ze in weekeinden en tijdens vakanties kunnen verblijven. Op zaterdagavond hadden we hier een feest met de docenten en hosts, maar eerst zijn we een stuk van het meer over gesleed.
We hebben in de cabin overnacht. Na een goed ontbijt werd koers gezet naar de school en vervolgens met de minibus naar Oslo. Eerst zijn we hier naar het Norsk Folkemuseum (Nors Volksmuseum) gegaan. Dit is deel een openluchtmuseum waarin oude gebouwen uit alle regio's van Noorwegen staan. Er staat een prachtige kerk en een groot aantal boerderijen en opslagruimten. Ook is er een binnengedeelte waar een groot aantal artefacten uit de Noorse historie worden tentoongesteld.
Na te zijn opgewarmd in het café, zijn we een van de heuvels opgereden die Oslo omringen. Aan de rand van de stad zijn veel skigelegenheden en ligt ook een skischans. Hier zijn in 1954 en 1994 nog skiwedstrijden gehouden tijdens de Olympische Spelen. Er ligt ook een grote skischans, de Holmenkolbakken. Aangezien het op zondag mooi weer was, benutten veel mensen de mogelijkheid om met de slee of op de ski's de naar beneden te gaan.
Vanuit Holmenkollen heb je een prachtig uitzicht over Oslo. We hadden geluk dat het erg helder was en het uitzicht was dan ook erg mooi. Na een heerlijk diner werd weer koers gezet naar Skarnes. 

Maandag 13 februari (Fleur en Willeke)
Na een korte doch heerlijke nacht zijn we allen weer fris en fruitig in de bus of auto gestapt onderweg naar school. Vandaag zouden we een heuze sollicitatie krijgen voor onze zogenaamde "job tailing", een proces waarbij je als het ware in de schaduw van een werknemer loopt en een kijkje neemt bij de baan waarin jij geïnteresseerd bent. Na onwijs interessante en leerzame lezingen over job applications en het werkleven in Noorwegen mochten wij zelf aan de slag gaan. Voordat we onderweg gingen naar Noorwegen, is onze groep in tweeën verdeeld. Elke groep kreeg bedrijven aangewezen, waarvoor we op deze dag zouden gaan solliciteren. Het zou dus een competitie zijn in deze groepen, over wie welke baan zou krijgen voor een dag! We hadden een uur om ons voor te bereiden op de grote sollicitatie. Om 12 uur was het onze beurt om te solliciteren voor de baan die wij graag wilden, we werden zelfs ondervraagd door échte werknemers van dat bedrijf!! (de zesdeklassers wisten niet echt veel van de bedrijven af). Na ons beste woordje te hebben gedaan wachtten we in spanning af. Na lang gewacht te hebben kwamen onze geliefde leraren aan met de contracten die we hebben ondertekend. Morgen worden we werknemers voor 1 dag! Uiteindelijk heeft iedereen, tevreden met zijn/haar baan, zijn eigen weg vervolgd. Sommigen gingen gelijk door bowlen, anderen gingen eerst naar huis door het prachtige gebied.

Dinsdag 14 februari (Amber en Lorenzo) 

Vandaag gingen we werken. Ik moest om 8 uur op school zijn, en om 8:15 vertrokken we met 5 personen met het busje naar Kongsvinger. Ik werd als eerste afgezet bij de bibliotheek, om ongeveer 8:30. Toen ik binnenkwam werd ik ontvangen door een vrouw die beperkt Engels sprak. Daarna moest ik een boek gaan lezen om er vervolgens een samenvatting van te maken. Vervolgens kreeg ik de taak om alle kinderboeken op de goede volgorde te zetten. Het werk was zo klaar en moest ik nog een boek lezen en daar een samenvatting van maken. De vrouw zei dat ik wel klaar was, dus ik had toestemming om eerder te stoppen. Helaas moest ik nog anderhalf uur lang wachten tot ik opgehaald werd met het busje om richting de school te gaan, dus toen heb ik maar even op mijn mobiel gezeten.

Om 16:00 waren we weer terug bij de school, en toen gingen we even naar huis. Om kwart voor vijf gingen we naar het gebouw waar de muziekstudenten extra lessen kunnen volgen, en vanaf daar liepen we samen  met mensen uit Skarnes in een mars richting de school. Iedereen had een fakkel en deze fakkeltocht was tegen het sluiten van de school in Skarnes.

Buisness dinner

’s Avonds hadden we nog vrije tijd samen met onze host families en toen naar bed want de volgende dag moesten we al weer om 8:30 op het station zijn om terug te gaan naar huis.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten