zondag 16 april 2017

Uitwisseling Carpi April 2017

Uitwisseling Carpi April 2017

Woensdag 5 April

Om 11 uur s'ochtends verzamelden we bij het station om onze reis te beginnen. Na de treinreis naar Schiphol nog even koffie gedronken (die Maarten natuurlijk weer omgegooid had...) en vervolgden we de trip met de vlucht naar Bolonga. Bij het boarden kwamen we de Engelse uitwisseling studenten  ook nog tegen want die hadden dezelfde vlucht. Eenmaal in Bolonga moesten we nog met de bus en trein naar Carpi waar we door onze hosts opgehaald werden. S'avonds hebben we laat gegeten omdat we de trein eerst gemist hadden, maar dat was geen enkel probleem. Na het avondeten hebben we met bijna de hele Erasmus groep nog wat gedronken en het viel ons vooral op dat echt iedereen een eigen auto heeft. De onderlinge afstanden zijn heel erg groot en het openbaar vervoer rijdt niet meer na 20:00 dus waren we blij dat we niet hoefden te lopen. We zijn heel goed ontvangen en hebben heel veel zin in deze week.
Daan en Maarten

Donderdag 6 April

Op donderdag 6 april begonnen wij de dag vroeg met een opening van het programma in de lokale bibliotheek. Elke delegatie had een presentatie om zich voor te stellen.


Vervolgens hebben we een aantal spellen gedaan om het ijs te breken.

Na een korte pauze kregen we van de leerlingen van het Leonardo Da Vinci een rondleiding door de stad.
Toen we onze lunch op hadden is de groep in 2en gesplitst en zijn we met de bus vertrokken naar een bedrijf. Onze groep ging naar het bedrijf Tetra Pak. Tetra Pak ontwikkelt en produceert gerecyclede verpakkingen. Hier hebben we een lezing gekregen over de uitvoeringen van het bedrijf, een rondleiding gekregen in de fabriek en zelf een simulatiespel over een casus in het bedrijfsleven.

Met de bus zijn we toen weer terug gegaan naar school en de rest van de avond hadden we vrije tijd.
Ruth en Tess
Vrijdag 7 April
Vandaag waren er verschillende activiteiten gepland. Er was in Nederland al gekozen wat we gingen doen. Een paar gingen dansen, andere zingen en dan was er ook nog video en newscast. Ik ging pasta maken. De workshop was tegenover de school van de uitwisseling. Als eerste werd uitgelegd hoe je deeg moest maken, in het Italiaans uiteraard, omdat de kok geen Engels kon. Ook probeerde hij uit te leggen dat de pasta overal verschillend is, welke pasta we gingen maken en welke vulling we gingen gebruiken voor de tortelinni. Daarna was het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen.

We kregen een bultje bloem en eieren en uiteindelijk hadden we 17 hompen pastadeeg. Ook ging hij voordoen hoe je lasagne deeg maakte en gingen we de lasagna zelf ook maken. Daarna was het al tijd om lunchen met de lasagna die klaar was, tortelinni en de canneloni die we hadden gemaakt en als een soort van desert nog pudding, appel- en chocoladetaart. Toen we klaar waren gingen we van het deeg pasta maken. Uiteindelijk hadden we drie dienbladen vol met 5 of 6 soorten pasta. Toen was de workshop voor vandaag afgelopen en was er nog pizza en een soort van taart en de pasta kregen we mee om thuis te gaan koken. Kortom, een geslaagde dag!
Jonne

Zaterdag 8 April

Rond 8:00u was bijna iedereen bij school gearriveerd en de school startte ook om 8:00u. We liepen vervolgens naar de bus. En terwijl we eigenlijk om 8:45u zouden vertrekken, kwamen een paar docenten om 8:50 aanzetten op hun fietsjes. Uiteindelijk vertrokken we om 9:00u. We gingen naar het Ferrari museum, daar zagen we heel veel mooie en dure Ferrari's.
 Daarna gingen we naar het centrum van modena en hadden we vrije tijd om te winkelen en ijs te halen. Keren vervolgens weer terug naar school en toen mochten we kiezen: volleyballen of naar huis/het centrum in. Nadat de eerste plek bij het volleybal bekend was, konden we ook voetballen. Na het voetballen gingen de meeste mensen naar huis, waarvan er later nog weer veel samen uiteten gingen en het centrum in gingen. Kortom, het was een zeer geslaagde dag! Cathelijne en Sophie T

Zondag 9 April

Zondag was een 'familiedag' en was er geen activiteit en hoefden we niet naar school. Wij hebben hier goed gebruik van gemaakt door lekker uit te slapen omdat we erg moe waren van de vorige dagen. Toen zijn we met een hele grote groep naar het Gardameer gereden. Na 1,5 rijden en typisch Nederlandse liedjes te hebben gedraaid in de auto kwamen we eindelijk aan. We hebben toen een terrasje opgezocht en hebben wat gegeten en gedronken.  Hierna liepen we naar het Gardameer.


Hier hebben we lekker in de zon gezeten en van het uitzicht genoten. Rond 6 uur zijn we weer richting Carpi gegaan en hebben we in een Amerikaans hamburger restaurant gegeten. We zijn voor deze week vroeg naar huis gegaan , om vervolgens een poging te wagen om de volgende dag om 6:50 op school te zijn.
Laure, Sophie H en Maxime

Maandag 10 April

We gingen naar Brasimone, naar het research centrum dat daar was. We hebben daar vier workshops gedaan die allemaal iets met klimaatverandering, de gevolgen van klimaatverandering en de oplossingen voor dit probleem te maken hadden. Maarten en ik vonden het zelf niet echt een hele interessante dag, maar op zich was het wel leuk om een keer mee te maken.


Tussen de middag hebben we geluncht bij het meer en daarna zijn we terug gegaan naar het onderzoekscentrum. Aan het eind van de avond waren we zo moe dat we nog even wat gedronken hebben en daarna naar huis zijn gegaan om te slapen.
Daan en Maarten

Dinsdag 11 April

Dinsdag was de oefendag voor de workshops voor de presentatie die dezelfde avond zou plaatsvinden. De mensen van de workshop dans verfden hun t-shirt en oefenden de laatste stapjes voor de dans, terwijl ze samen met de mensen van de workshop muziek het geheel nog een paar keer doornamen. Ook de andere workshops zetten de puntjes op de i en toen konden we naar het theater. We deden een generale repetitie en toen begon de presentatieavond. 
Toen dit was afgelopen, deed iedereen zijn mooie kleren aan en gingen we gezamenlijk eten. Daarna was er nog een afscheidsfeest in datzelfde gebouw. Hierna zijn sommigen van ons nog wat gaan drinken in de stad met mensen van de andere delegaties, om uiteindelijk toch echt afscheid te moeten nemen. 
We kijken terug op een ontzettend leerzame en vooral leuke en gezellige week!

Sophie H, Maxime en LaureWoensdag 12 AprilEn dan is een week weer zo voorbij... het was week met prachtig weer, afwisselende activiteiten en een hele leuke groep leerlingen.
Wellicht zijn er weer nieuwe vriendschappen ontstaan en zullen leerlingen uit de verschillende landen elkaar nog eens opzoeken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten