zaterdag 3 december 2016

Uitwisseling met Gateshead

Uitwisseling Gateshead (30 november - 7 december 2016)

Tijdens deze week is een aantal leerlingen van onze school op uitwisseling in Gateshead. Zij worden tijdens deze uitwisseling begeleid door meneer Top en meneer de Ruiter. Op dit blog zul je meer lezen over de belevenissen van de groep in Gateshead.


Gateshead
De stad Gateshead ligt aan de rivier de Tyne. Aan de andere kant van deze rivier ligt de stad Newcastle upon Tyne. De meeste mensen kennen deze stad gewoon als Newcastle. De stad Gateshead ligt ten noorden van de Tyne. In Gateshead wonen bijna 200.000 inwoners.

De leerlingen verblijven bij leerlingen van Gateshead College. Dit is een grote onderwijsinstelling waar zowel voortgezet onderwijs, volwassenonderwijs en onderwijs wat wij kennen als MBO wordt gegeven. Tijdens de uitwisseling zijn er ook leerlingen uit Italië, Roemenië en Spanje aanwezig.

Donderdag 1 december (door Marieke Wiersma en Linsey Luong)
De eerste dag van het programma hadden we gelijk een goede start:
we kwamen een half uur te laat op de introductie. Gelukkig hadden we het persoonlijke welkom van de, overigens vrouwelijke, burgemeester nog niet gemist. Het volgende punt op de agenda was de treasure hunt, een speurtocht waarbij één aanwijzing uit stukjes van verschillende talen bestond, wat ons dwong te socializen met de nog onbekende uitwisselingsstudenten. In tegenstelling tot waar Engeland bekend om staat, was het prachtig weer. Gateshead zelf is een combinatie van oude, statige gebouwen en nieuwe moderne infrastructuur, en de speurtocht besteedde hier ook leuk veel aandacht aan. De "treasure" waren de leraren. Na het actieve programma buiten werden we drie uur opgesloten in een kleine collegezaal in de lokale universiteit en kregen we drie verschillende 'lectures'  rond het thema luchtvervuiling en hoe een stad ingericht kan worden. Hierna was het programma afgelopen, maar gelukkig de dag nog niet! De Engelse Hosts leidde ons naar een sfeervolle schaatsbaan waar we ons een uurtje geweldig hebben vermaakt. Daarna gingen we met een groep van 20 eten in een schattig (en goedkoop) Italiaans restaurant. Als toetje zijn wij nog met onze host naar een geweldige ijsrestaurant geweest, Creams, waar we de meest geweldige sorbet van ons leven hebben gehad. Ontzettend moe en vol namen we vervolgens de bus naar huis (een dubbeldekker!) en daar zijn we nog lang wakker gebleven en hebben we elkaar en onze host Makiini beter leren kennen. Al met al een geweldige maar ook ernstig vermoeiende dag. Dat kan alleen maar een goed teken zijn voor de komende week.Vrijdag 2 december (door Hannah Hollander)
We begonnen de dag met een presentatie van Roemenië, waarna we naar een andere ruimte gingen voor de presentatie van Italië en de uitleg van de opdracht.
In de teams van de scavenger hunt van gisteren kregen we een fictieve stad die we een naam moesten geven aan de hand van onze teamkleur. Wij, team geel, zijn de één of andere manier op Sweetcorn Valley uitgekomen. Als gemeenteraad moesten we vervolgens plannen maken om de leefbaarheid en duurzaamheid van de stad te verbeteren. Van deze plannen hebben we een presentatie gemaakt voor de jury en promotiemateriaal die we 'in Sweetcorn Valley op zouden hangen'.
Na afloop ben ik samen met Nadia, met wie ik samen in een gastgezin zat, naar het Baltic Museum of Contemporary Art gegaan. Onze host werkt daar in het café, waar we de beste warme chocolademelk hebben gekregen die je je op een regenachtige middag kan wensen.
We zijn door het museum gelopen en hebben 's avonds fish 'n chips gehaald bij een zaakje waar ongeveer half Gateshead dit haalt.
Al met al een heel geslaagde dag!

Zaterdag 3 december (door 

Zondag 4 december (door Janne-Mei ter Haar en Irene Bergsma)
Op de familiedag ging iedereen andere dingen doen, wij gingen naar Edinburgh met onze buddy. We moesten vroeg opstaan om de trein te halen, maar daardoor kwamen we ook vroeg aan en hadden we de hele dag. Toen we aangekomen waren gingen we even kijken op de kermis. Er was een groot reuzenrad waar we in gingen en daar vanaf had je heel mooi uitzicht over de stad. Daarna gingen we naar 'Camera Obscura & World of illusions', een interactief museum in het centrum van Edinburgh. Het was heel leuk en er waren allerlei illusies zoals hologrammen, onmogelijke figuren etc. Ook was er een vortextunnel, die was heel gaaf, maar je werd er wel een beetje duizelig van. Na het museum gingen we rondlopen op de kerstmarkt, waar we later Suzan en haar host tegenkwamen. Samen met hen liepen we nog een beetje rond en aan het eind gingen we samen uiteten, dat was heel gezellig. Toen we weer teruggingen met de trein, waren we heel moe en we gingen bij thuiskomst ook meteen slapen, want we moesten er de volgende dag weer vroeg uit.

Maandag 5 december (Suzan Holweg)
Op maandag gingen we naar de andere locatie van Gateshead College, daar werden we in drie groepen verdeeld. We kregen een scenario waarbij we een script voor een filmpje moesten schrijven, om banem te krijgen en het daarna pitchen.
Na een korte pauze hadden we bedrijfbezoeken in vier groepen, elke growp ging ergens anders naartoe (een park, een bos, een fabriek, een waterzuiveringsbedrijf). Daarna hadden we 3 uur vrije tijd en hebben we een beetje door Newcastle gelopen en wat gegeten. Diezelfde avond gingen we op de cricketclub met alle mensen van de uitwisseling schots dansen, het was leuker dan dat we gedacht hadden en het was een goede activiteit om ook te socializen met de andere uitwissels. Dit duurde tot een uur of 11 en daarna gingen de meeste naar huis en sommigen nog even "in town".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten