donderdag 9 juni 2016

Uitwisseling Komorrow

Uitwisseling Komorow (Polen)

Op dit blog kunt u de belevenissen lezen van een groep vijfde klassers in Polen, onder begeleiding van meneer Bouwhuis en mevrouw Lorijn. De groep is neergestreken in Komorow. Deze plaats ligt iets ten zuidwesten van Warschau.


Vrijdag 3 juni (geschreven door Marnix Visman)
Op 3 juni was het dan eindelijk zover. Als laatste groep gingen wij op reis naar het buitenland. Op een relaxed tijdstip moesten we verzamelen, namelijk 10:25. Irina en Annick speelden nog een mooi stukje op de piano als afscheid van station Zwolle. We pakten de trein richting Schiphol en daar vlogen we naar Warschau. Een vlucht van minder dan 2 uur, dus goed te doen. Eenmaal daar aangekomen wisselden we euro's in voor zloty's en werden we opgepikt door onze hosts. Naast ons zijn er ook Roemenen in Polen, maar daar blijft het bij en daarmee is het het kleinste project, in Roemenie bijvoorbeeld waren er 5x zoveel mensen. De rest van deze vrijdag was eigenlijk vrij rustig in de vorm van de buurt verkennen en de avond met een groep doorbrengen.Zaterdag 4 juni (geschreven door Naomi Oosterhuis)
Vandaag was onze eerste echte dag in Komorow. Hoewel we natuurlijk geen les hadden en het niet onze eigen school is,voelde bet toch wel raar om op zaterdag naar school te gaan. Onze ochtend op school begon met eerst een korte opening, waarna we de filmpjes die we hadden gemaakt, lieten zien. Omdat het project 'Once upon a time' heet, gingen de filmpjes van Roemeni├ź en Polen dan ook over hun sprookjes. Omdat Nederland niet zo veel interessante sprookjes heeft, hadden wij echter gekozen om wedstrijdjes met Nederlandse dingen, zoals sjoelen en koekhappen, te filmen.
Toen we klaar waren, gingen we de theaterworkshop doen. We deden spelletjes om elkaar beter te leren kennen en om meer open te worden en oogcontact te houden. Sommige oefeningen waren een beetje saai, maar het was over het algemeen wel leuk om te doen.
Daarna hadden we pauze en gingen we in de kantine van de school eten, eerst soep en daarna een of ander gerecht met vlees met een ei erin, aangezien ze hier als lunch warm eten en juist als avondeten brood eten, of in ieder geval een kleinere maaltijd. Omdat de pauze anderhalf uur  lang was, hadden we daarna nog  genoeg tijd om uit te rusten en bij te praten.
Na de pauze gingen we een soort lied zingen, verdeeld over drie groepen. Volgens mij was het lied Oekraïens, maar waren het gewoon wat klanken bij elkaar en betekende het niets. Als laatste deden we van die vertrouwens- en samenwerkingsdingen, zoals dat er 2 rijen mensen tegenover elkaar stonden, die elkaars handen vast hadden en dat iemand daar dan bovenop moest springen, dat was best cool.
Toen we klaar waren met de workshop ging ik met mijn host, Hannah, en haar host een ijsje halen, waarna we bij Hannah's host thuis een horrorfilm hebben gekeken en gewoon hebben gepraat, aangezien het eerst veel te hard regende om naar buiten te gaan. Daarna gingen we naar het feestje bij Adrian. Het was heel leuk en gezellig en ik heb nog met wat mensen gepraat die ik nog niet echt kende.

Zondag 5 juni (geschreven door Annick Sprokkereef)
Vandaag was family day. Het was een warme dag, en bleef de hele middag zo'n 24 graden. Iedereen ging op stap met zijn of haar host en hun familie.
De meesten sliepen 's ochtends uit, met oog op het feestje van gisteravond, en gingen pas rond een uur of 11 de hort op.
Zo ging een aantal mensen naar Warschau, om daar te shoppen of iets te bekijken. Ook gingen sommigen naar een Escape Room; een spel waarbij je opgesloten zit in een ruimte met allemaal puzzels, en er zo snel mogelijk uit moet proberen te komen.
Ik zelf ging met mijn host, haar familie en nog wat anderen naar een museum. Om het museum lag een groot, groen park. Ons was meerdere keren verteld dat we naar een concert gingen van Chopin, een bekende componist. Toen we bij het museum aan kwamen bleek het echter Children's day; alle kinderen mochten gratis het museum in. Het was dus erg druk en een concert zat er niet meer in. Daarom hebben we lange tijd op het gras gezeten en met elkaar gepraat. Ook konden we wel nog snel even door zijn geboortehuis lopen. Helaas kunnen weinig ouders hier Engels; de taal werd tot een aantal jaar geleden niet meer gegeven op school door de invloed van het communisme.
Na de educatieve ochtenden gingen de meesten kort terug naar huis, om even uit te rusten. Rond een uur of 6 zou bij mijn host namelijk weer een barbecuefeestje worden gegeven! Iedereen was uitgenodigd, en iedereen kwam. Na enorme hoeveelheden gegrild vlees heeft (bijna) iedereen nog gedanst. Iedereen mocht zelf liedjes opzetten, en ook wij hebben dat gedaan. Om alle Polen en Roemenen wat cultuur bij te brengen hebben we onder andere de geweldige Nederlandse hits Drank en Drugs en Sterrenstof laten horen. Die vielen vanzelfsprekend ontzetten in de smaak.
Om half 12 ging iedereen weer naar huis. Na het opruimen van de tuin en de woonkamer gingen ook wij naar bed.Maandag 6 juni (geschreven door Ivar Staal)
Nog amper bijgekomen van de 'Family Day' van zondag, waarop velen van ons het mooie Warschau en omgeving hebben verkend, was het vandaag tijd voor twee verschillende workshops op school in Komorow. 
We begonnen de ochtend met een les met een muzikaal thema, namelijk een quiz. Door het raden van geluidsfragmenten bekend uit films konden punten verdiend worden. Uiteindelijk mochten ik en mijn host na veel gepeins over al die o zo herkenbare deuntjes de eerste prijs (een welkome doos chocola!) in ontvangst nemen.
Voor het volgende programmaonderdeel bleven we in muzikale sferen: er moest namelijk geoefend worden op het samen zingen van een zowel geroemd als berucht stuk: 'Let It Go' uit de film 'Frozen'. We wisten als groep boven de verwachtingen van onze leraar uit te stijgen: daar was ik als bedroevend slecht zanger vooral blij mee.
Voor het laatste onderdeel van de workshops mochten we wederom onze creativiteit de vrije loop laten, ditmaal op het in elkaar knutselen van een toneelmasker. Nadat we allemaal op de foto waren geweest met ons eigen masker konden we dag afsluiten in het zonnige Polen.Dinsdag 7 juni (geschreven door Irina Bremmers)
Vandaag begon zoals ongeveer elke ochtend om 4 uur voor vrijwel alle Nederlanders en Roemenen. Terwijl de Polen nog heerlijk sliepen genoten wij van het feit dat het alweer licht was en wij niet meer konden slapen. Dan zou je uiteraard zeggen dat het niet moeilijk zou zijn voor mij om op tijd te komen op school voor de workshop theater die we om 9 uur hadden, maar helaas ik zou mezelf niet zijn als ik op tijd zou komen! We begonnen de dacht met een 3 uur durende theaterworkshop waarbij we allemaal oefeningen die met je lichaam en je stem te maken hebben moesten doen. In het begin is het nogal ongemakkelijk maar zonder shame no game, uiteindelijk deed het merendeel gezellig mee. Hierna hadden we onze lunch en nog 2 uur theaterworkshops waarin we uiteindelijk ons eigen sprookje gaan maken/uitbeelden. Na deze workshops was het tijd voor 'the mainattraction': bubble football! Het was heel leuk om iedereen omver te beuken en om zelf te vallen, uiteraard hebben de Nederlanders met vlag en wimpel gewonnen... Hierna waren we vrij om te doen wat we wilden en we hebben met veel mensen in een speeltuintje gechilld. Met nog het gevoel van het bubble voetballen ga ik nu weer lekker slapen want over een paar uur gaat de zon alweer op!
Dobra noc!


Woensdag 8 juni (geschreven door Hannah Horsch)

Een van de laatste dagen in polen alweer, maar nog steeds zijn we heel druk bezig met workshops! Na nog eens 100 keer "let it go" van Frozen te hebben gezongen (ook al klonk het nog steeds niet geweldig...) was het tijd om ons sprookje uit te beelden en te oefenen voor de "big show" morgen. Het was heel leuk om alles wat we de hele week gedaan hadden in een verhaal verwerkt te zien worden en het was ook gezellig om te doen, nu hoeven we het alleen nog maar op te voeren voor de hele school... Daarna zouden we een sporttoernooi hebben, wat eigenlijk inhield dat we twee potjes trefbal speelden met saaie regels en veel mensen in het publiek die geraakt werden met een bal die eigenlijk voor een van de spelers bedoeld was. Daarna waren we eindelijk vrij en konden we buiten genieten van het weer en was het ineens alweer bijna onze laatste dag in Polen.
Donderdag 9 juni (geschreven door Camiel Gosselink)
We moesten vandaag erg vroeg opstaan. Om 8.00 uur moesten we nog een laatste paar keer onze workshops oefenen, daarna waren we "klaar" voor de voorstelling. De gymzaal liep vol met Poolse toeschouwers. Eerst zongen we op ons allermooist Let It Go.
Vervolgens kwam ons stuk waarin we het ontstaan van de wereld en wat monsters na moesten bootsen.
Na deze voorstelling gingen we naar Warschau, waar we het grootste gebouw van Polen binnengingen genaamd 'Palace of Culture and Science'. Hier hebben we even op 30 verdiepingen hoog heel Warschau bewonderd. Verder zijn er nog enkele fotootjes gemaakt in de foto booth  die daar ook stond. Daarna gingen we naar het oude centrum, waar we in groepjes verschillende sprookjes dmv foto's na moesten bootsen, hier waren we wel even mee bezig. Toen hadden we veel vrije tijd om te doen waar we zin in hadden. (Weer eten dus). Terug de bus in, konden we even bijkomen van warschau. Na een paar omweggetjes kwamen we aan bij het restaurant, waar we zouden gaan eten. Dit restaurant was vroeger een potlodenfabriek. Na het 3-gangenmenu zou elk groepje zijn sprookje vertellen. Maar er waren wel even wat technische problemen om alle sprookjes te laten zien, hierdoor hebben ze het maar opgegeven na het 2de sprookje. Het was toen voorbij en dit afscheid was voor sommige zeker emotioneel. Hierna waren we vrij om nog een laatste mooie avond tegemoet te gaan. 
Nazdrowie
1 opmerking: