woensdag 1 juni 2016

Uitwisseling met Peniscola

Peniscola, Zondag 17 April 2016

De wekker ging om 8:15, tijd om uit bed te gaan! Na een douche en een ontbijtje vertrokken we richting het station, hier namen we de trein naar de Bijlmer en stapten we over op de bus richting Schiphol. Onze vlucht zou pas om 14:15 vertrekken dus tijd zat om nog een kop koffie te halen met mnr Bouwhuis en mvr. Assink. Eenmaal in het vliegtuig ging het rap en voor we het wisten waren we al weer geland op het vliegveld van Barcelona, de vlucht duurde gelukkig maar 2 uur.Het was nu al 16:15 en uitgehongerd gingen we de bagage ophalen en opzoek naar eten. Hierna moesten we nog tot half 7 wachten op de Noren om samen met hen een bus te pakken naar Peñiscola. De busreis duurde 2,5 uur, maar uitgeput en gaar van het reizen probeerden we er toch een feestje van te maken. Ook deden we ons uiterste best om alvast de noren te leren kennen, maar ze waren nog vrij verlegen.. Terwijl we genoten van een muziekje en een snackje reden we langzaam naar Peñiscola. Eenmaal aangekomen stonden onze gastgezinnen ons hoopvol op te wachten, behalve die van Evelijn, want zij waren haar vergeten... Kortom, goed begin dus! Nog even een broodje hamburger naar binnen gehakt (meer een broodje met vet) en daarna het appartementje van je gezin bekeken en toen toch echt lekker slapen. Op naar een prachtig mooie week!!
Job en Evelijn


Peniscola, Maandag 18 April 2016

Maandag was onze eerste volle dag in Peñíscola. Na lekker te hebben geslapen was het tijd voor een Spaans ontbijt, een stuk chocoladecake en een pak koekjes.. Wel wat anders dan wat wij gewend zijn. Om 8uur op school werden we ontvangen door de directrice en ontmoetten we de Spaanse en de Noorse leerlingen. We hoorden toen ook voor het eerst de schoolbel, die nogal verschilt met die op onze school, ze hebben hier namelijk elke keer een ander Spaans liedje als bel, deze dag was het een soort engelengezang.  Het programma begon met een paar korte spellen om het ijs te breken, gevolgd door een 'photo scavenger hunt'. Om Peñíscola beter te leren kennen liepen we in groepjes door de stad en moesten we foto's maken van bepaalde dingen in de stad. Op de foto met een verkoper van souvenirs, een marktman, een muzikant, et cetera. Het was heel leuk om met het lekkere weer de stad te verkennen. Toen we alle foto's compleet hadden moest er een presentatie van gemaakt worden. Dit was nog best lastig, want de computers zijn hier heel wat minder nieuw en snel dan bij ons school en ze liepen dan ook vaak vast. Rik, Job en Sanne hadden uiteindelijk met hun groepje de beste presentatie! Daarna ging iedereen met zijn of haar host mee naar huis, lekker een siësta houden. Toen was het tijd om te lunchen, om 4 uur 's middags. Dat was even wennen op zo'n laat tijdstip, maar het eten was wel heel erg lekker. We kregen een groot bord met Paella dat we net op konden. Daarna hebben wij met onze hosts op het strand gezeten om de zonsondergang te bekijken.


'S avonds hebben we pizza gegeten in een restaurantje. Daarna gingen we natuurlijk mooi op tijd weer terug naar huis en lagen we vroeg in bed om de volgende dag weer fris en fruitig deel te nemen aan het programma.


Sanderijn en Lisa

Peniscola, Dinsdag 19 April 2016

Vandaag moesten we weer vroeg op school zijn, om 8 uur. Helaas moet je dan nog wel even wachten tot iedereen er is, aangezien de Spanjaarden altijd nogal laat zijn. Toen uiteindelijk iedereen er was en we naar binnen waren gegaan, werden er presentaties gehouden over de vraag: How do we evaluate in each country? Zo kregen we te horen hoe in de drie landen (Noorwegen, Spanje en Nederland) toetsen worden beoordeeld. De Noren hadden een kort filmpje gemaakt; wij waren helaas wat minder goed voorbereid.


Alsnog hebben Job en Pauline het prima gedaan, ze waren tenminste goed te verstaan (in tegenstelling tot sommige Spanjaarden). Na deze fantastische presentaties gingen we in groepjes discussiëren over de verschillen en overeenkomsten van het beoordelingssysteem op school bepalen wat er goed is en wat beter kan. De communicatie was af en toe erg lastig, maar met veel moeite kwam je misschien wel iets te weten. De uitkomsten van onze discussies moesten we dan weer kort presenteren met ons groepje. Gelukkig waren die presentaties erg laagdrempelig.  Na deze presentaties moesten we nog onze resultaten van de fotojacht in Peñiscola presenteren. Dit hield vooral in dat we dia´s in onze powerpoint doorklikten. De presentaties werden beoordeeld en de twee beste groepjes, waarvan we morgen de winnaar te weten komen, werden bekend gemaakt.Vervolgens was het eindelijk tijd voor een pauze op het schoolplein. Hierna gingen we met de hele groep naar het strand, dat maar een paar minuten lopen is, om daar sportieve spelletjes te doen. Het was helaas wat moeilijk te begrijpen wat de bedoeling was, maar uiteindelijk kwamen we er wel achter dat er niet zoveel regels waren. Het weer viel wel wat tegen; de zon scheen amper, maar het was nog altijd veel warmer dan in Nederland.


Na deze sportactiviteiten was het bijna twee uur, en tijd om naar huis te gaan. De middag was vrij om met je uitwisselingsstudent tijd door te brengen.

Marte en Iris

Peniscola, Woensdag 20 April 2016

Deze ochtend konden we lekker een uurtje langer uitslapen, heel fijn! We begonnen de ochtend met een cursus Spaans, dit was voor de mensen met Spaans aardig makkelijk en daarom heel erg saai. Gelukkig was de tweede cursus erg leuk. We kregen namelijk een workshop dubbing. De man die deze workshop gaf was erg enthousiast over zijn vak! We mochten zelfs een stukje
film inspreken, o.a. Lisa had een prachtige solo. Na deze cursus konden we zelf beginnen met dubbing. 
We kregen een stukje van de Big Bang Theorie te zien en hier moesten we vervolgens ons eigen script voor bedenken. Toen we ons script af hadden moesten we de stemmen inspreken. 
Uiteindelijk hebben we de ingesproken stemmen zelf in de filmpjes geëdit wat voor hele leuke en vooral grappige video's zorgde. 'S middags gingen de meeste mensen naar huis om te lunchen en siësta te houden. 's Avonds zijn we met z'n allen gaan bowlen wat erg gezellig was. Na het bowlen werd de groep opgesplitst: de oudere Spanjaarden gingen met ons barbecuen en de jongere gingen bij de host van Iris eten. 

Het was een erg gezellig maar ook erg lange dag. 


Noa & Nina

Peniscola, Donderdag 21 April 2016

De dag begon weer om 8 uur op school. Vandaag gingen we naar het resultaat van de "dubbing workshop" kijken. We werden weer verdeeld in groepen en vervolgens met die groep naar een lokaal gestuurd. Hier zouden onze dub filmpjes worden geëvalueerd door de leraren van alle landen. We werden beoordeeld op creativiteit, perfectie van de lip sync en credits. Alle filmpjes waren erg leuk en knap gemaakt. Overigens is het merendeel van de filmpjes gedurende de hele middag en nacht verbeterd door een Spaanse docent. Hij voelde zich enorm schuldig voor de slechte staat van de apparatuur op school. Het gerucht gaat dat hij meteen vanuit school tot diep in de nacht bezig is geweest. Wij vinden hem dan ook een topper. 's Avonds zou  bekend worden gemaakt welk filmpje de beste was. Hierna gingen we terug naar de aula waar we een volgende opdracht kregen: het maken van een speciaal gerecht.  We begonnen met het opstellen van een recept en vervolgens moesten we naar de supermarkt om de benodigdheden te halen. We kregen 20 € mee om ons gerecht te realiseren. Na boodschappen gedaan te hebben moesten we de gerechten bereiden. Dit ging niet bij elke groep even goed, maar uiteindelijk heeft elke groep een mooi gerecht neergezet. Dit werd beoordeeld door de docenten, alvorens alle leerlingen de gerechten mochten proberen. Ook was er een eten van school. Na heerlijk gegeten te hebben, hebben we een tour door Peñiscola gemaakt, en het kasteel beklommen. Vanaf het kasteel hebben we een aantal panoramische picca's geschoten.
  Hierna zijn we een ijsje gaan eten. Als laatste weer terug naar school waar de finalisten van zowel de Photo scavenger hunt, dubbing workshop en kookworkshop werden bekend gemaakt. Helemaal op het einde gaf meneer Bouwhuis nog een fantastische speech en belichtte hierin de hardwerkende Spaanse docent.

Rik en Pauline


Peniscola, Zaterdag 23 April 2016
Aangezien we vrijdag een feest hadden die tot in de late uurtjes doorging, was er bij ons niet echt sprake van 'opstaan'. Na een topavond en -nacht in Peñiscola te hebben gehad, pakten we namelijk onze tas in en gingen we direct naar de bus. Hier namen we afscheid van onze gastgezinnen en stapten we samen met de Noren in de bus, dit al om zes uur omdat de Noren vroeg terug vlogen naar Noorwegen. Op het vliegveld namen we afscheid van de Noren en aangezien we ruim van tevoren aanwezig waren op het vliegveld hadden we genoeg tijd om winkels te bezoeken en wat te eten. Bij de gate aangekomen, probeerden sommigen van ons te slapen in de ongemakkelijke stoelen maar we waren dusdanig moe, dat zelfs dit lukte. Vervolgens gingen we boarden en stapten we in het vliegtuig, velen van ons sliepen en dus ging de reis vrij snel. Op Schiphol aangekomen pakten we onze koffers en reisden we met de trein naar Zwolle, waar de ouders ons opwachtten en meenamen naar huis. Al met al denk ik dat we als groep een topweek in Peñiscola hebben gehad! En voor de leerlingen die volgend jaar op uitwisseling gaan, is Peñiscola zeker aan te raden!

Olav Kuijt & Max Paarlberg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten