dinsdag 10 mei 2016

Uitwisseling naar Curtea de Argeș


Uitwisseling naar Curtea de Argeș (Roemenië)

In dit blog kunt u de belevenissen lezen van een groep vijfde klassers van het Gymnasium Celeanum tijdens hun uitwisseling in Curtea de Argeș

Curtea de Argeș
De plaats ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van de hoofdstad Boekarest. Het heeft ongeveer 34.000 inwoners. De historische plaats wordt gezien als de toegangspoort tot het Făgărașgebergte.


Zondag 8 mei (geschreven door Annemiek van den Hof)
Eindelijk was het zover om een tegenbezoek te brengen aan Roemenië. Met een groep van 20 leerlingen en 2 docenten, meneer Scheperboer en mevrouw de Boer, vertrokken we zondagochtend met de trein naar Schiphol. Na op Schiphol te zijn aangekomen, waren er enkele problemen met inchecken. Gelukkig werden deze snel opgelost. Na het inchecken van zowel de scholieren als de bagage moest iedereen door de douane. Sommigen werden gefouilleerd en van een enkeling werd de tas doorzocht. Hierna was het tijd om naar de gate te gaan, waar ook de Engelse groep uitwisselingsstudenten al aanwezig was. Na een vlucht van 2,5 uur en wat vertraging waren we dan eindelijk in Roemenië. De hoofdstad Boekarest om precies te zijn. Vanaf hier vertrokken we, samen met de Engelsen, in 2 busjes naar Curtea de Arges. Een reis van nog eens ongeveer 2,5 uur. De busreis was verschrikkelijk. Allereerst pasten niet alle koffers in de bagageplaats en dus stond het hele gangpad vol; vervolgens  ging de deur niet goed dicht en de chauffeur loste dat op door ertegen aan te trappen. Dit zorgde niet erg voor een veilig gevoel bij de passagiers. Na wat gepruts vertrok de bus met slechtwerkende airco en het was al gauw snikheet. Om de een of andere reden ging tijdens de rit opeens de kachel aan. Je raadt het al: het zweet stond bij iedereen op het voorhoofd. De busreis zijn we uiteindelijk doorgekomen met veel muziek en veel slapen. Rond 9 uur 's avonds kwamen we dan eindelijk aan in Curtea de Arges en werden we opgehaald door de gastgezinnen, waar we die avond aten en de rest van de week zouden verblijven.  

Maandag 9 mei (gemaakt door Nils van der Beeke en Wieger Verbeek)
Op maandag 9 mei zijn we na een lekker traditioneel Roemeens ontbijt op pad gegaan naar het gemeentehuis van Curtea de Arges. Eenmaal hier aangekomen hebben we de hele ochtend geluisterd en gekeken naar presentaties over de schoolsystemen en de scholen die deelnemen aan deze uitwisseling. Ook Femke en Marieke hebben daar een presentatie van niveau afgeleverd. Na dit ochtendprogramma zijn we met alle uitwisselingsstudenten op pad gegaan naar een restaurant om daar met z'n allen een maaltijd te eten. Dit voedsel voldeed echter niet aan iedereens kwaliteitseisen en velen waren dan ook blij toe we bij het dessert aangekomen waren:  crêpes! Na de lunch zijn we door wat tegenslag van de natuur in oude busjes terug naar school gereden. Daar hebben we in groepjes een toneelstukje bedacht en opgevoerd omtrent het thema school. Het toneelstukje moest echter wel op een specifieke locatie zijn of tijdens een bepaalde tijd zich afspelen, bijvoorbeeld tijdens de ijs tijd. De opvoeringen van de toneelstukjes leverden bij veel mensen een hoop hilariteit op en iedereen vermaakte zich dus enorm. Na dit spektakel was er een heuse pizzaparty met muziek van de beste dj van de stad!
Al met al was het dus een zeer geslaagde 1e dag in Roemenië!

Dinsdag 10 mei (geschreven door Celeste de Groot en Imme Hassink)
De tweede dag begon voor de meeste leerlingen met een verfrissende wandeling naar school. Iedereen werd verdeeld over de verschillende workshops: drama, dans, handarbeid, krant, muziek, public speaking en science. Na een ochtend zwoegen, hebben we met z'n allen genoten van een fancy drie gangen menu in een restaurant. Fun fact: lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag in Roemenië. Met volle magen en bolle buiken werden we in busjes teruggebracht naar school. In plaats van het lekkere warme korte broeken weer dat er normaal gesproken is in Roemenië in deze tijd van het jaar (en nu dus ook in Nederland) regent het jammergenoeg bijna de hele tijd en leven we dus op onze weinige lange broeken die we voor de zekerheid mee hebben genomen. 
's Avonds werd er ook nog een voetbalwedstrijd georganiseerd in een sporthal tegenover de school. Na een dag vol nieuwe gezichten en gerechten, vol mooie kerken en met name een dag vol gezelligheid, sloten we de dag af met een avond bij onze hosts.
Kathedraal van Curtea de Argeş

Woensdag 11 mei (geschreven door Sanne Bruinier)

Vandaag hadden we weer een drukke dag op het programma. Van 09:00 uur tot rond 18:00 uur waren we bezig met onze workshops, met slechts een lunchpauze tussen 13:00 en 15:00, waarin we naar het vaste lunchadres werden gereden met de minibusjes. Na de uitputtende workshops van vandaag, zijn we met een groep mensen naar de belangrijkste kerk van Curtea de Argeş gegaan. De legende gaat dat de makers ervan steeds begonnen de kerk te bouwen, maar hij steeds werd vernietigd in de daaropvolgende nacht. Om dit te verhelpen, zo zou God aan een van hebben verteld in een droom, moesten ze een groot offer maken – dus hebben ze de eerste van hun vrouwen die binnen liep in de muur gemetseld, met haar ongeboren kind erbij. Op de plek waar dat zou zijn, staat een rood teken op de muur. Na het bezoek aan deze kerk en een heerlijk diner bij onze gastgezinnen, zijn we met veel mensen naar een café gegaan waar we met een colaatje of een spriteje konden bijpraten, spelletjes speelden en konden relaxen na een lange dag.

Donderdag 12 mei (geschreven door Jip Mulders en Joris Nagelhout)
Vandaag gingen we naar Boekarest, daar hebben wij echt naar uit gekeken. Het weer was erg goed, dus dat vonden we fijn. Voordat we deze wereldstad konden bezoeken mochten we eerst een leuke busreis van 3,5 uur maken. Gelukkig bestaat de Roemeniëgroep uit echte partypeople dus die 3,5 uur waren best prima te noemen. Toen we eenmaal aangekomen waren reden we meteen door naar het Palace of Parliament. Dit is het grootste gebouw van Europa en het op een na grootste gebouw ter wereld. Alleen het Pentagon in Amerika is groter. Groot was het zeker, na ongeveer 1 uur lopen hadden we slechts 5% van het gebouw gezien.
Daarna gingen we de stad in. Helaas hadden we geen vrije tijd meer, want we moesten meteen lunchen. De lunch was deze keer in een kwaliteitsrestaurant, dus dat was erg prettig. Beetje droge kip, maar het dessert was zeer goed. Daarna stapten we opnieuw onze geliefde bus in om vervolgens weer keihard mee te zingen met Nederlandse klassiekers en andere fijne nummers. We zijn naar een mall gereden, de nieuwste en grootste in Boekarest. Hier vind je onder andere een schaatsbaan, een kartbaan en zelfs een achtbaan is hier aanwezig. Ook waren er natuurlijk veel gewone winkels te vinden, dus we zijn een beetje rond gaan lopen op zoek naar Gucci, Hermes en andere Roemeens-geprijsde merken. 
Na alle winkels uitgebreid bekeken te hebben, hebben we ons naar de foodcourt begeven om snel nog even wat eten te halen. We hebben uiteindelijk een bucket gescoord bij KFC en we zijn vervolgens in de richting van de bus gegaan om opnieuw de 3,5 uur durende reis te ondergaan, maar door de gezellige mensen die wij zijn en onze minstens net zo fijne muzieksmaak vloog de tijd werkelijk voorbij. Als resultaat stonden we binnen no-time alweer in Curtea de Argeș. Al met al heeft Boekarest ons de indruk gegeven een erg mooie stad te zijn met grote tegenstellingen waar toch verrassend veel te doen en te zien is. 

Vrijdag 13 mei (geschreven door Alin Sloot)
Op vrijdag de 13e werden we om 9.20 uur verwacht bij het Town Hall. Hier werden alle speeches voorgedragen van de public speaking workshop. De public speaking contest was om 12.00 uur afgelopen. Pas om 16.00 uur werden we verwacht bij Casa de Cultura, een soort toneelzaal. Hier vond om 18.00 uur de final show plaats. Er werd gedanst, gezongen, filmpjes gekeken van de workshops science en newspaper, etcetera. Om 20.00 uur was de show afgelopen en werden we een half uur later verwacht bij een restaurant waar we met zijn allen gegeten hebben. Er waren verder ook nog dansers die ons de traditionele dansen hebben laten zien van  Roemenië. En uiteraard hebben wij ook nog met ze meegedaan en kennen we nu een paar pasjes. We hebben nog tot diep in de nacht gefeest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten