maandag 14 mei 2018

Uitwisseling Spanje 2018

Dinsdag 15 Mei

Op dinsdag 15 mei ging de uitwisseling van start. Om 10:20 verzamelden we op station Zwolle om vervolgens de trein naar Schiphol te pakken. Eenmaal op Schiphol gearriveerd gingen we linea recta door de douane en trakteerden onze begeleiders, mevrouw Assink en meneer Bouwhuis, ons op Starbucks. Na nog even halsoverkop pindakaas, hagelslag en kaas gehaald te hebben voor onze hosts op het vliegveld vertrok om 14:15 het vliegtuig naar Barcelona El Prat. Een half uur van tevoren, om 13:45 dus, hadden we afgesproken bij de gate. Echter vonden mevrouw Assink en meneer Bouwhuis dat 2 minuten voor vertrek aan komen kakken volstond. Om ongeveer 16:15 landden we veilig in Barcelona. Vanaf El Prat namen we de trein naar Terminal, wat het centrale station van Barcelona is. En Bas was níét bijna zijn tas vergeten op het station en ik hem ook níét gered! Onze trein richting Peñíscola, de eindbestemming, vertrok pas om 19:30 dus in de tussentijd hebben we gezellig wat gedronken op een terrasje in Barcelona. Voor in de trein hadden we nog even snel Mac gehaald. We zouden 21:30 aankomen in Peñíscola maar uiteraard begaf de motor van de trein het halverwege de trip. Uiteindelijk is de trein niet ontploft en kwamen we veilig aan in Peñíscola om 23:00 of zoiets. We werden hartelijk ontvangen door onze gastgezinnen en dat was ongeveer het einde van de dag.
En ik heb mijne halve batterij door de plee gespoeld om dit te schrijven en moet nog de hele dag Barcelona in dus beter wordt dit ook echt gelezen.
Ciao,
FrankWoensdag 16 mei

Woensdag was onze eerste volle dag in Peñiscola. We begonnen ‘s ochtends met een openingsceremonie waarbij alledrie de landen zich voor stelden, de Roemenen en wij hadden een filmpje gemaakt en de Spanjaarden een powerpoint.
Het thema van de week is recyclen en het milieu, na de presentaties gingen we dan ook naar een lokaal om daar van gebruikte materialen wat nieuws te maken. Elk groepje mocht zelf besluiten wat ze wilden maken, sommigen maakten een bootje van flessen, anderen een basket van een oude fietsband en weer een ander maakten een autootje van karton.

Na de workshop vertrok de hele groep naar het strand om beachvolleybal te spelen of om gewoon in de zon te liggen. Een paar strijders (wij) gingen zelfs de zee in!


Het laatste deel van het programma was een lunch verzorgd door leerlingen van de Spaanse school, ze hadden erg hun best gedaan maar niet alle gerechten waren even lekker.
Toen we vrije tijd kregen zijn we met z’n allen teruggegaan naar het strand om daar een beetje bruin te worden, of te verbranden.
Rond 20:00 is iedereen met zijn host naar huis gegaan om te eten.
We hebben de dag afgesloten met een (non-alcoholisch) drankje in een bar in de stad.


Donderdag 17 meiWe begonnen de dag met hiking. We wisten dat we met een toeristentrein zouden gaan maar toen we aankwamen bleek dat het een mini-treintje was die gewoon over de weg ging. Echt super leuk! Onze docenten hadden de hele weg naar het hiking-punt gefietst omdat ze fietsen voor de hele week hadden gehuurd.

Toen we aangekomen waren, gingen we hiken in de Serra d'Irta. In totaal hebben we 15 kilometer gehiked. Het uitzicht was prachtig en we konden over de bergen en de zee zien.

 


Ook was het erg warm maar we hebben het overleefd. We gingen weer terug met het toeristentreintje en daarna lunchen bij onze hosts. Zelf had ik rijst gegeten met kip wat volgens mij erg spaans is. Aan het eind van de middag hadden we nog een tribal dance workshop. We moesten een of ander raar dansje oefenen, wat naar mijn idee erg op een regendans leek. De meesten waren er niet heel erg goed in maar we hadden wel plezier. Na de dans workshop zijn we nog gezellig met de hele groep uit eten geweest in een pizza restaurant.Vrijdag 18 mei

‘S ochtends moesten we om 8:45 alweer op school staan, om verder te werken aan onze Recycling Workshop. Hierna gingen we met de hele groep naar een radio station dat in een soort van kasteel was, want een paar van de Spaanse leerlingen moesten daar wat zeggen. Dat was op zich wel leuk maar ik verstond er vrij weinig van. Gelukkig was het kasteel zelf ook mooi, en lag op een heuvel dus je had hele mooie uitzichten over Peñíscola.
Toen wandelden we weer terug naar de school, en daar gingen we in groepjes een kookworkshop doen, en de gerechten waren dan direct onze lunch. Vooral de desserts waren erg lekker.


Na de lunch ben ik met nog wat anderen naar het strand gegaan om nog even in de zon te zitten. In het begin van de avond was de Closing Ceremony, waar we onze resultaten van de Recycling Workshop mochten laten zien. Er kwamen bijzondere dingen langs. We kregen ook een leuk souveniertje van de uitwisseling van de school.


Beneden kon iedereen nog wat te eten pakken en dat was ook supergezellig met alle uitwisselingsstudenten natuurlijk.
Ik ging hierna nog met een groepje Spanjaarden, Roemenen en Nederlanders naar Pepe’s huis, en dat was echt een topafsluiting van een hele leuke dag.
Zaterdag 19 mei

Trip naar Barcelona!
Zaterdagochtend was het eindelijk zo ver, we gingen naar Barcelona. Ons vliegtuig was dan wel hier geland, maar we hadden nog niks van de stad zelf gezien. We vertrokken zaterdagochtend rond 8.00 uur met de bus richting Barcelona. Aangezien het best een lang tripje was naar Barcelona, werd er op de helft even een pauze gehouden bij het tankstation, waar iedereen heerlijke snacks of drinken kon kopen. Daarna reden we weer verder. De eerste halte was een soort “Science Museum” waar je experimenten kon uitvoeren, natuurkundige theorieën kon ontdekken en het allerleukste: je kon er zelfs naar dieren kijken zoals schildpadden, krokodillen en grote vissen. Het museum bestond als het ware uit een combinatie van allerlei wetenschappen. Het museum was opzich best leuk, maar na er 3 uur hebben rondgelopen, wilden we toch echt graag de stad zelf in. Halte nummer 2 was de Sagrada Familia. Hier waren we met de hele groep omheen gelopen. Het is echt een ontzettend mooi gebouw!


Helaas waren wij niet de enigen die dat vonden, want het was er mega druk. Als laatste werden we afgezet bij Playa de Catalunya. Dit is een heel groot centraal en vooral druk plein waaraan ook een van de bekendste straten van Barcelona lag: de Ramblas! Aan de Ramblas liggen ontzettend veel winkels en aan het einde ligt de haven. Het was heerlijk om over de Ramblas te lopen. Je kreeg er echt een toeristen-/vakantiegevoel van. We hadden hier vrije tijd tot ongeveer 20.45 uur. Toen werden we weer opgehaald. In die tijd kon je bijv. shoppen, foto’s maken, lekker bij restaurant eten.


We hadden ons dan ook zeer goed vermaakt! Helaas moesten we wel even op de bus wachten, omdat meneer Bouwhuis en mevrouw Assink de weg waren kwijtgeraakt. Maar dit verpeste natuurlijk niet de sfeer. Sterker nog de sfeer in de bus was geweldig. Meneer Bouwhuis had zijn karaokemicrofoon meegenomen, waardoor er een zangbattle werd gehouden met hits als “Sterrenstof” en “Despacito” die wij Nederlanders uiteraard hebben gewonnen van de Spanjaarden. Toen we terug waren gekomen in Peñíscola was het feestje nog niet over. Er was namelijk een fiesta in de straten, waardoor er de hele avond werd gezongen, gedronken en gedanst. Iedereen deed gezellig mee. Vervolgens zijn we nog wat gaan drinken met iedereen bij een bar. Tegen 4.00 ‘s nachts was het feest toch echt afgelopen. Het was echt een onwijs leuke en lange dag geweest! Gelukkig konden we de dag erna fijn uitslapen!

Zondag 20 Mei (1)


Helaas begon mijn zondag niet met een dikke fiesta en helaas heb ik meneer Bouwhuis en mevrouw Assink niet los zien gaan. Maar dit kwam omdat we de volgende ochtend vroeg op moesten staan. We gingen namelijk naar port aventura, dit is een heel groot pretpark in Salou. Ik ging hierheen met mijn uitwisseling, zijn familie en nog een paar Spanjaarden en Roemenen. Na een lange rit van 2 uur waren we dan eindelijk in het park. De achtbanen waren echt immens groot en sommigen hadden wel 8 loopingen achter elkaar.
Mijn uitwisseling had hoogtevrees, maar na heel lang te hebben gesmeekt ging hij toch uiteindelijk mee de grote achtbanen in. Een andere Spanjaard had ook hoogtevrees en toen hij in het karretje zat durfde hij niet meer en smeekte de mevrouw (half) huilend om hem eruit te laten. De rest van de dag werd hij ‘Marika’ genoemd, dat is een Spaans woord voor watje. Ook zijn we helemaal doorweekt geraakt van de wild waterbaan, omdat de Roemenen persé voorin wilden zitten. We kwamen pas heel laat thuis van het pretpark en waren doodmoe.  Om 12 uur gingen we nog even snel avondeten en daarna gingen we maar naar bed, omdat we de volgende ochtend om 5 uur ‘s ochtends op moesten staan.
Zondag 20 mei (2)

Onze zondag startte al ‘s nachts. In Peñíscola was het een soort feestdag en dat moest natuurlijk gevierd worden! En wie wist dat meneer Bouwhuis en mevrouw Assink zo goed konden feesten?! Na deze knallende fiesta belandden we allemaal pas laat in bed, en werden we pas weer laat wakker.
Ik denk dat zondag voor ons allemaal ongeveer hetzelfde was, maar zo zag mijn dag eruit.
Nadat we eindelijk uit bed konden komen, hebben we ontbeten en zijn we daarna naar het strand vertrokken. Natuurlijk om daar nog een beetje bij te bruinen voordat we de dag daarna weer naar huis gingen. Een deel van de groep ging rond een uur of drie lunchen en daarna spraken we af bij Maria, een Spaanse host. Terwijl een aantal aan het basketballen waren, konden de anderen lekker zwemmen en van het uitzicht genieten. Toen onze pizza’s rond een uur of elf ook een keer arriveerden, was het feest compleet. Het was een gezellige relaxte dag en we hebben de uitwisselingsweek goed
afgesloten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten